A nagy dobásokat törvényszerűen vagy nagy siker, vagy nagy bukás követi. Nekem utóbbi jutott osztályrészül - vagy legalább is egyelőre nagyon úgy fest. A L*dl-ben vásárolt palántázó tálcába 48 mag került elvetésre. Ez 2 hete történt és azóta egy csíra sem jött. Kezdek aggódni, hogy ennyi mag kárba fog veszni, ráadásul nem volt olcsó mulatság. A magok eladója szerint elég, ha szobahőmérsékleten tartom a magokat, de nálam ez valahogy mégsem működött. Kétségbeesésemben rátettem az egész társaságot a radiátorra, csak most közvetetten. Legutóbb radiátorra téve csíráztattam, akkor a magok kevesebb mint fele kelt ki. Lehet, hogy előbb "megfőztem", utóbb pedig "eláztattam" volna a magokat? Hol az arany középút? Mintha régen minden simábban ment volna...

Viszont ilyen könnyen nem adjuk fel, így hát nincs más hátra, mint előre! GaBko - chili termesztő és blogtársam - tanácsára kis tejfölös poharakban fogok csíráztatni, melyeket folpack-kal fogok lefedni. Most is a radiátorra fogom helyezni a poharakat, csak ezúttal valami vékony, de hőáteresztő tálcát helyezek alájuk. Már alig maradtak magjaim, úgyhogy nagyon szorítsatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://csiposakos.blog.hu/api/trackback/id/tr105587248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pickles 2013.03.17. 14:06:17

Ismerős érzés én is egyre türelmetlenebb vagyok a magjaimmal szembe. Egy hete ültettem el őket és két nap csiráztató fürdő után már egyik másik elkezdett csirázni, aztán most meg semmi.

asa77sol 2013.03.19. 16:26:20

Érdemes 25-30 közt tárolni őket keléskor.
Ehhez jó egy GaBko féle inkubátor ahol a világítás adja a fűtést, vagy azt a tálcát amin a magok vannak egy tál víz fölé lehet rakni amiben egy akváriumi vízmelegítő van. Talpmeleg..
Ha biztosítod a 25-30C hőt 7-14 nap a kelés.
18C-on két hét fölött és rosszabb a kelési arány.
30C felett sem az igazi.
Ablak mellett szerintem ennél hidegebb van.

Kelés után nyugodtan lehet 18C helyen is.

Szerintem nem vagy lemaradva egy új ültetéssel.

GaBko 2013.03.19. 21:43:27

Hajrá! :)
Ne add fel nem ördöngősség, csak tényleg ne főzd meg és hidegben se legyen. Ha megvan a 20+C fok és a nedves közeg és a mag sem rossz akkor ki kell kelnie.
Nekem idén is közel 100% volt a kikelési arány, ha úgy csinálod mint én, nem lőhetsz nagyon mellé. Ami nem azt jelenti, hogy csak az én módszerem a tuti:)
süti beállítások módosítása